ارسال شده انتشار : ۱۵:۰۲ ۱۳۹۹/۰۸/۰۷ | بروزرسانی : ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
در صنعت فولاد، فولادهای مورد استفاده و شناخته شده با عنوانهای مختلفی حضور دارند که یکی از این ورق ها، ورق های ST۳۷ و ST۵۲ هستند. این دو ورق در دسته ی ورق گرم یا همان ورق سیاه قرار دارند. شناخت کاربرد و تفاوتهای این دو ورق پرکاربرد در عرصه صنعت فولاد به تشخیص این دو و همچنین انتخاب هرکدام با توجه به ویژگیها و مشخصههایی که دارند میانجامد. در این مقاله قصد داریم شما را با این کاربردها و تفاوتها در مورد ورقهای فولادی st۳۷ و st۵۲ آشنا کنیم.
برای معرفی انواع فولاد، کشورهای تولید کننده معمولاً از اعداد، علائم و حروف خاصی استفاده میکنند. این علامتها که برای معرفی ورقهای فولاد به کار برده میشود شامل سه فاکتور مهم است که عمدتاً به عناصر تشکیلدهنده، روش تولید و عملیات انجام گرفته روی آنها قبل از ورود به بازار اشاره میکند. برای مثال درمعرفیst۳۷، حروف st به ساختمانی بودن فولاد و عدد ۳۷ به میزان استحکام کششی ورق که ۳۷۰ تن بر میلیمتر مربع است اشاره دارد.
این نوع ورق که با نام فولاد نرمه نیز در بازار شناخته میشود، در دسته فولادهای کم کربن قرار میگیرد. کاربرد اصلی ورقst۳۷ در صنعت ساختمان سازی و ساخت پروفیلهای ساختمانی است.
کاربرد
ورقst۳۷ کاربردها و مصارف بسیاری در ساختمانسازی دارد. از آنجایی که درصد کربن در این ورقها پایین است دارای استحکام متوسطی هستند. از طرفی درصد پایین کربن در این ورق باعث شده است که خاصیت جوشپذیری آنها به شدت افزایش یابد. از این ورق فولادی در ساخت مقاطع فولادی ساختمانی مثل پروفیل و ناودانی استفاده میشود. از دیگر کاربردهای آنها میتوان به استفاده در ساخت بدنه خودرو، پلهای عابرپیاده، ساخت حفاظ ، نرده، درب و پنجره اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: پروفیل چیست و چه کاربردی در صنعت دارد؟
ورق st۵۲ با عنوان ورق فولادی پرمقاومت کم آلیاژ شناخته میشود. بعد از ترکیب شدن با مقادیر ناچیزی از آلیاژهای مس، نیکل و منگنز این فولاد به فولاد کربندار تبدیل میشود. با افزودن این آلیاژها مقاومت فولاد بالاتر میرود. از آنجایی که این نوع ورق به راحتی جوشکاری میشود کاربردهای بیشماری در صنعت دارد.
کاربرد
ورق st۵۲ نیز در صنعت ساخت و ساز کاربرد فراوانی دارند. مهمترین ویژگیهای ورق st۵۲ مقاومت بالا در برابر شکل پذیری، خاصیت ارتجاعی و تحمل وزن بالا است. مشخصه دیگر این ورقها خاصیت جوشپذیری و ماشینکاری خوب آنها است. از طرفی وجود عناصری مثل سیلیسیم و منگنز باعث ایجاد خواص منحصربه فردی در این ورق فولادی میشود.
کاربرد این محصول در ساخت مقاطعی مثل تسمه و چهارپهلو است. در عرصه صنعت نیز برای ساخت ریل، شاسی ماشینهای سنگین و جرثقیلها مورد استفاده قرار میگیرد.
این ورقها در واقع با روش نورد گرم تولید میشوند. ولی مهمترین عاملی که باعث ایجاد تفاوت در ماهیت ورقهای st۳۷ و st۵۲ شده است، ناشی از تفاوت در مواد اولیه در ساخت آنها میباشد. از آنجایی که به دلیل دمای بالا و اکسیداسیون سطح ورقها تیره میشود، به این ورقها، ورق سیاه میگویند.
آنالیز شیمیایی
ترکیب شیمیایی ورقST۳۷ شامل کربن کمتر از ۰.۱۷ درصد، فسفر کمتر از ۰.۰۵ درصد و گوگرد کمتر از ۰.۰۵ درصد است. مابقی آن را هم آهن تشکیل میدهد. ترکیب شیمیایی ورق ST۵۲ هم بدون در نظر گرفتن آهن، شامل ۰.۱۷ تا ۰.۲۰ درصد کربن، بیشتر از ۰.۰۲۵ درصد فسفر، بیشتر از ۰.۰۱۵ درصد گوگرد، بیشتر از ۰.۰۳۰ درصد کروم، بیشتر از ۰.۰۸ درصد مولیبدن ۱.۴۰ تا ۱.۶۰ درصد منگنز۰.۳۰ تا ۰.۵۵ درصد سیلیسیم و ۱.۸ تا ۲.۲ درصد نیکل است.
خواص مکانیکی ورقهای st۳۷ و st۵۲
ورق گرم ST۳۷ با عدد سختی برینل ۱۲۰، استحکام تسلیمی برابر با ۲۲۷ مگاپاسکال و استحکام کششی برابر با ۳۶۰ تا ۵۱۰مگاپاسکال دارد. استحکام تسلیم ورق ST۵۲ نیز ۳۵۵ مگاپاسکال و استحکام کششی آن ۴۹۰ تا ۶۳۰ مگاپاسکال است.
خواص فیزیکی ورقهایst۳۷ و st۵۲
چگالی و نقطه ذوب ورق سیاه ST۳۷ به ترتیب ۷.۸۵ گرم بر سانتیمتر مکعب و ۱۴۲۰ تا ۱۴۶۰ درجه سانتیگراد است. چگالی ورق سیاه ST۵۲ نیز ۷.۸۰ گرم بر سانتیمتر مکعب و نقطه ذوب آن ۱۴۲۰ تا ۱۴۶۰ درجه سانتیگراد است.
بیشتر بخوانید: تفاوت ورق سیاه با دیگر انواع ورق
فولاد ساختمانی که به شکل گستردهای در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرند، ورق فولادی st۳۷ است. همانطور که گفته شد خاصیت مکانیکی مناسب و همچنین جوشپذیری این فولاد از آن یک فلز کاربردی در صنعت ساخته است. البته در برخی شرایط از فولاد st۵۲ به جای فولاد st۳۷ میتوان استفاده کرد. این دو ورق شناخته شده
در حالت کلی st۵۲ خاصیت شکلپذیری کمتری دارد. دلیل عمده این امر استفاده از کربن بیشتر در زمان تولید این ورق است. هرچه میزان کربن موجود در فولاد بیشتر باشد خاصیت شکلپذیری و جوشپذیری آن کاهش پیدا میکند.
وزن هر دوی این ورقها یکسان است اما در st۵۲ به دلیل وجود عناصر آلیاژی مختلف، استحکام و مقاومت بیشتری را شاهد هستیم.
تفاوت قیمت و کارخانه های تأمین کننده
قیمت ورق st۵۲ و قیمت ورق st۳۷ تفاوت چندانی با هم ندارند. بنابراین با استفاده از st۵۲ به جای st۳۷ با همان قیمت میتوان وزن فولاد مصرفی در صنعت را کاهش داد. به طور کلی قیمت این دو ورق از قیمت ورق سیاه تبعیت می کنند. از این رو قیمت آنها نسبت به ورقهایی که روی آنها پرداخت کاری انجام شده مانند قیمت ورق روغنی و انواع ورق گالوانیزه مقرون به صرفه تر است.
تولید کنندگان ورقهای فولادی st۳۷ و st۵۲ در ایران کارخانههای فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، فولاد گیلان و فولاد کاویان اهواز هستند. مهمترین تفاوت ورقهای تولیدی این تولیدکنندگان در ابعاد تولیدی آنها است. البته اکثر این کارخانجات میتوانند ورقهای فولادی را مطابق با سفارش مشتریان و در ابعاد سفارشی تهیه کنند.
نتیجه
با شناخت مشخصات و ویژگیهای مخصوص هرکدام از این ورقهای فولادی امکان انتخاب و تهیه آنها بر اساس نیاز و کاربردی که دارند به راحتی صورت میگیرد، از آنجا که این ورقها دارای خواص مکانیکی و تولیدی گوناگونی هستند کابردهای متفاوتی نیز دارند. البته امکان استفاده هرکدام از آنها به جای دیگری در برخی صنایع وجود دارد؛ اما در حالت کلی از آنجایی که خاصیت شکلپذیری و جوشپذیری در آنها متفاوت است ممکن است برای برخی کاربردهای خاص نتوان از این دو ورق فولاد پرکاربرد بهجای هم استفاده کرد. در هر صورت شناخت کافی از این دو ورق فولادی و کاربرد هریک از آنها در صنعت میتواند انتخاب را برای کاربران به مراتب سادهتر کند.
نظر خود را ثبت کنید
حمیدرضا کامروا : ضمن تشکر و با سلام ، مطالب و اطلاعات کاربردی تان در خصوص ورق های st۳۷ , st۵۲ در حد مقدماتی عالی و آموزنده برای کاربران می باشد. این گونه اطلاعات می تواند سطح علمی کاربرانی که از این نوع محصولات استفاده می نمایند را بهتر و کاربردی تر افزایش دهد. ۱۰:۲۵ ۱۳۹۹/۰۹/۱۶
مقالات مشابه