ارسال شده انتشار : ۱۶:۴۱ ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
یکی از مواردی که در سالهای اخیر به آن بسیار پرداخته شده است مسئله مقاوم سازی ساختمانها است. از طرفی گسترش زندگی آپارتمان نشینی و ساخت و ساز مجتمعها و برجهای مسکونی، افزایش استقامت و استحکام سقف بنا را به مسئله ای تبدیل کرده است که باید به آن پرداخته شود و توجه ویژه داشت.
در این شرایط مهندسان با ارائه طرحهایی برای کاهش وزن سقف با استفاده از حذف مصالح سنگین و همچنین افزایش سرعت کار در پروژههای ساخت و ساز، توانستهاند گام بلندی در مسیر پیشرفت بردارند. سقف عرشه فولادی از جمله مواردی است که در این زمینه معرفی شد. در این مقاله به بیان نکاتی در مورد سقف عرشه فولادی، کاربرد و مزایای آن خواهیم پرداخت.
مهمترین اقدام مهندسان فعال در پروژههای ساخت و ساز و عمرانی در مسیر کاهش وزن ساختمان و بالا بردن استقامت سقف، استفاده از سقفهای عرشه فولادی به جای نمونههای سنتی است. این تکنولوژی، نسل جدیدی از انواع سقف فولادی است که دارای مزایای بسیاری است. ساخت و ساز این سقفها با استفاده از دو عنصر اصلی ورق گالوانیزه و گل میخ صورت میگیرد. این دو فاکتور وجه تمایز سقفهای عرشه فولادی با سقفهای معمولی است. در واقع سقف عرشه فولادی یک ورق فولادی شیاردار است که توسط تیرهای فولادی و میلهها تقویت و پشتیبانی میشود.
تاریخ ساخت این مدل سقفها به سالهای بسیار دور میرسد. در سال ۱۸۲۰ معماری به نام پالمر موفق شد که برای اولین بار در صنعت ساخت و ساز دنیا، آهن با پوشش گالوانیزه را کنگرهدار کند. وزن کم، استحکام بالا و مقاومت در برابر خوردگی و آسیبهای مشابه و همچنین اجرای آسان و سریع این مدل سقفها، باعث شده است که سقف عرشه فولادی در صنعت ساخت و ساز بسیاری از کشورها، از جمله ایالات متحده، شیلی، نیوزیلند، استرالیا و سایر کشورهای پیشرفته اروپایی مورد استفاده قرار گیرد. بعد از آن و از سال ۱۹۸۰ در بسیاری از کشورها، کارخانههای بسیار بزرگ شروع به فعالیت در زمینه ساخت و ساز انواع سقفهای عرشه فولادی کردند.
ورقهای فولادی در ساخت عرشه فولادی به دو دسته Roof deck و Floor deck طبقهبندی میشوند.
در ابتدای معرفی سقفهای عرشه فولادی و ورود این مدل سقفها به دنیای ساخت و ساز، مهندسان متوجه مزایای بسیار این سقفها، از جمله کاهش هزینه و تسریع در زمان ساخت و اتمام پروژههای ساخت و ساز شدند. در ابتدا از این سقفها تنها برای باربری حین اجرا و باربری قبل از گیرش بتن استفاده میکردند.
با گذشت زمان، نحوه ی تولید و اجرای این مدل سقفها تغییر یافت. درگیری مکانیکی بین ورقهای پایینی و بتن سقف ایجاد شد و به کمک برش گیرها و قالبها، دال سقف به تیرچهها متصل شد. به این ترتیب این ورقها تبدیل به آرماتورهای کششی سقف شدند. این ترکیب میان بتن، ورقهای تحتانی و تیرچهها امروزه با نام سقف عرشه فولادی شناخته می شود. این نوع ورق فولادی را با نام Floor Deck میشناسیم که بخشی از مهمترین فاکتورهای ساخت سازههای ساختمانی است و مزایای فنی، اجرایی و قیمتی بسیار مناسب تر از Roof Deck ها دارد.
نوع ساخت و روشهای اجرای سقف عرشه فولادی به شکلی است که استحکام فولاد را به حداکثر میرساند. در استفاده از این نوع سقفها به میزان زیادی، استحکام نسبت به وزن ایجاد میکند که باعث میشود مصالح کمتری در ساخت و ساز مورد استفاده قرار گرفته و هزینههای نصب و راه اندازی به شکل چشمگیری کاهش یابد؛ ضمن این که دوام و ماندگاری آنها نیز بالاتر است.
همانطور که بیان کردیم استفاده از این سقفها در صنعت ساخت و ساز مزایای بسیاری دارد که در این بخش به آنها میپردازیم:
با توجه به این که تولید عرشه و به کارگیری آنها برای ایجاد پوشش سقف سرعت بالایی دارد و از طرف دیگر امکان بتنریزی برای چند سقف به صورت همزمان وجود دارد، سرعت اجرای این مدل سقفها بسیار بالا است که نتیجتاً کاهش زمان ساخت پروژه را به همراه خواهد داشت.
این ورقهای فولادی بدون این که نیاز به شمعبندی داشته باشند قابلیت تحمل بار حین اجرا را دارا هستند و به عنوان سکوی کار می توان از آنها استفاده کرد.
برای تعیین مقاومت سقفهای عرشه فولادی در مقابل آتش، آئیننامههای بسیاری وجود دارد. براساس این آئیننامهها میتوان با توجه به حساسیت سازهها مقاومت آنها را در مقابل آتشسوزی مشخص کرد.
از آنجایی که سقف عرشه فولادی قابلیت کنترل میزان پوشش گالوانیزه ورقهای فولادی را دارا است از این سقفها میتوان در شرایط مختلف آب و هوایی استفاده کرد. این امکان بدون افزایش هزینههای جانبی قابل اجرا است و این مسئله می تواند در صرفهجویی مالی بسیار تاثیرگذار باشد.
علیرغم این که سقفهای عرشه فولادی از المانهای سازهای محسوب میشوند اما به دلیل وجود پوشش گالوانیزه و همچنین داشتن فرمهای مختلف دارای جذابیت بصری هم هستند. از این رو با یک انتخاب مناسب برای پوشش علاوه بر دوام بالا و ویژگی نگهداری آسان، زیبایی چشم نوازی را نیز در ظاهر سازه ی خود خواهید داشت.
تولید سقف عرشه فولادی مراحل مختلفی دارد؛ در این بخش به مراحل مختلف تولید این مدل سقفها میپردازیم.
ورقهای سقف عرشه فولادی معمولاً از کویل ورقهایی با عرض ۱ تا ۱.۵ متر و به شکل نورد سرد تهیه میشوند.
تولید آن نیز به این شکل است که ورق فولادی وارد دستگاه رول فرم شده و طی مراحل مختلف برجستگیها و خمهای طراحی شده به صورت مرحله به مرحله به آن اضافه میشود. در آخر بعد از خروج از دستگاه توسط گیوتین یا اره برقی به طول دلخواه بریده میشوند.
ورقهای فلاشینگ قالبهای پیرامونی یا داخلی I، Z و یا U شکلی هستند که از شیت ورقهای فولادی دو متری و با ضخامت دست کم ۰.۵ میلیمتر به وسیله دستگاههای خمکن تهیه میشوند.
ورقهای آماده شده مطابق با نقشههای اجرایی در طولهای مشخص شده بریده و شمارهگذاری میشوند. سپس با توجه به کاربردی که قرار است داشته باشند دستهبندی میشوند تا در محل نصب به راحتی و با نظم و سهولت اجرایی شوند.
سرانجام زمانی که کار دستهبندی ورقها به پایان رسید، با دقت زیاد و با رعایت دقیق نکات ایمنی بارگیری میشوند تا از آسیب رسیدن به آنها جلوگیری شود. همچنین سعی میشود که اولویت بستهبندی و بارگیری بر اساس نقشههای اجرایی تعیین شود.
نظر خود را ثبت کنید
مقالات مشابه