ارسال شده انتشار : ۱۱:۱۸ ۱۳۹۹/۰۷/۲۷
لوله مبلی که با عباراتی همچون لوله های سبک و لوله های روغنی نیز شناخته شده اند، با روش نورد سرد از ورق های نازک روغنی با استاندارد DIN ۲۳۹۴(۱) ۹۴ و EN ۱۰ ۲۱۹ -۲ تولید می شود. لوله مبلی به دلیل مقاومت بالایی که دارد یکی از پرکاربرد ترین محصولات در مصارف صنعتی است و در بازار لوله و پروفیل، بسیار کار آمد است. امروزه نیاز به استفاده از مقاطعی با مقاومت بالا و در عین حال سبک بودن در صنعت فولاد در حال افزایش است در نتیجه سبک بودن و دارا بودن قابلیت خم کاری در لوله مبلی باعث می شود در طیف گسترده ای از صنایع مانند صنایع هوایی، صنایع نظامی، صنایع ماشین آلات و خودرو سازی مثل ساخت اگزوز، ساخت کانکس، ساخت کانتینر و همچنین ساختمان سازی مثل ساخت درب و پنجره و ناودان، ساخت لوازم خانگی، و مبلمان اداری مورد استفاده قرار بگیرد.
قیمت لوله مبلی در واحد وزن که همان کیلوگرم می باشد، به صورت روزانه در آهن اول اعلام می شود و به چند عامل که در زیر به آن اشاره می شود بستگی دارد.
عوامل تاثیرگذاردر قیمت لوله مبلی یا لوله سبک:
تعرفه گمرکی
کیفیت و برند
هزینه های فرایند آبکاری
قیمت جهانی ورق سرد روغنی
هزینه ی نیروی انسانی، تولید و انرژی کارخانه ها
کشور تولید کننده لوله سبک
قیمت ارز
- جوش پذیری
- قابلیت آبکاری شدن
- قابلیت کشش سرد
- دقت ابعادی مطلوب در ضخامت و قطر
- فرم پذیری عالی
- کیفیت سطحی مطلوب
-مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
-مقاومت در برابر خوردگی
لوله مبلی با روش نورد سرد تولید می شود. در نورد سرد توسط سیستم خنک کاری، دمای فرآیند، پایین تر از دمای تبلور مجدد فلز باقی می ماند. فرآیند نورد سرد برای شکل دهی به فلزات گران بها مناسب تر است زیرا در این فرآیند ماده هدر نمی رود. دو هدف کلی برای انجام نورد سرد وجود دارد: اول اینکه نورد سرد ساختار ریز دانه ها را بهبود می بخشد و دوم اینکه روشی سریع برای کاهش قطر داخلی و خارجی لوله اولیه می باشد.
یک نکته مهم در تهیه لوله مبلی با روش نورد سرد این است که عمل کشش جزو فرآیند های سردکاری محسوب می شود و در نتیجه مقاومت خمشی لوله مبلی را بالا می برد، در نتیجه گاهی لازم است برای رسیدن به خواص مطلوب قطعه از عملیات حرارتی به عنوان فرآیند مکمل استفاده شود. هم چنین تغییر در مقاطع لوله مبلی از طریق عبور لوله از قالب صورت می گیرد. لوله مبلی آبکاری شده نیز تمام این مشخصات را دارد.
بخش زیادی از لوله های مبلی توسط کارخانه های داخلی تولید و عرضه می شوند. لوله و پروفیل تبریز، اصفهان، خلیج فارس، ساب، ساوه از جمله برترین کارخانه های فولاد ایرانی هستند و قیمت لوله هرکدام از کارخانه ها با هم متفاوت است. این کارخانه ها با رعایت تمامی استانداردهای بین المللی، محصولاتی با کیفیت بسیار عالی و قابلیت خم کاری بالا تولید می کنند.
به طور کلی تمامی وسایل و تجهیزات مورد استفاده در صنایع مختلف، گونه های متفاوتی دارند. لوله مبلی هم در دو نوع متفاوت در بازار موجود است. یکی از انواع آن، لوله درزدار مبلی است و نوع دیگر آن لوله مبلی بدون درز است. در نوع درز دار آن جوشکاری به صورت ممتد و طولانی روی آن انجام شده است. این دو نوع لوله مبلی از لحاظ کاربرد با یکدیگر متفاوت هستند. لوله مبلی درزدار از نظر وزنی سنگین تر از لوله مبلی بدون درز است و نیز حالت خشک تری دارد. اما لوله مبلی بدون درز سبک تر است و قطر نازک تری دارد.
وزن ۱ شاخه لوله مبلی ۶ متری مطابق فرمول زیر محاسبه می شود.
در مرحله اول قطر لوله مبلی را در ضخامت لوله مورد نظر ضرب می کنیم وسپس حاصل ضرب به دست آمده را با عدد مخصوص لوله ۶ متری سبک مبلی(۱۴۵) ضرب مینماییم. حاصل را بر ۱۰۰۰ تقسیم می کنیم تا وزن یک شاخه لوله مبلی سبک ۶ متری به دست بیاید . به عنوان مثال برای محاسبه وزن ۱ شاخه لوله ۶ متری با قطر ۲۲میلی متر و ضخامت ۰.۸ به صورت زیر عمل میکنیم:
۲۵۵۲=۱۴۵×۰.۸×۲۲
وزن ۱شاخه لوله ۶ متری با قطر ۲۲ میلیمتر و ضخامت ۰.۸ میلی متر ۲.۵۵۲=۱۰۰۰÷۲۵۵۲
نکته بسیار مهم برای محاسبه وزن درست لوله این است که حتما باید واحد اندازه گیری قطر لوله و ضخامت میلیمتر باشد.
حتما، از قبل واحد اندازه گیری خود را به میلیمتر تغییر دهید.
نظر خود را ثبت کنید
مقالات مشابه