ارسال شده انتشار : ۹:۰۰ ۱۳۹۹/۰۳/۱۸
ورق فولاد یک آلیاژ از آهن است که مقدار خیلی کمی از آن از کربن تشکیلشده است. به دلیل استحکام زیاد و قیمت مناسب فولاد در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، ساختمانسازی و… استفاده میشود. فولاد ضدزنگ نیز آلیاژی از فولاد است که عنصرهای مهم تشکیلدهنده آن آهن، نیکل و کروم هستند.
از مزیتهای فولاد زنگ نزن که همان استنلس استیل است که در بازار ایران با نام ورق استیل شناخته می شود، میتوان به ضد رسوب بودن آن اشاره کرد. این فولاد دچار خوردگی و زنگزدگی نمیشود و در مقابل رطوبت و شرایط آب و هوایی متفاوت، مقاوم است. همچنین در مقابل مواد اسیدی و قلیایی آسیبپذیری بسیار کم و طول عمر بالایی دارد.
وجود عنصر کروم در تولید این فولاد باعث شده تا در مقابل حرارت و آتش و همچنین آب، مقاومت و استحکام بالایی داشته باشد. همچنین فولاد زنگ نزن تحمل وزن بالایی داشته و در استفاده از آن مشکلاتی نظیر تغییر شکل یا خم شدن به وجود نمیآید.
تولید محصولات مختلف از این فولاد مانند استفاده از آن در صنعت جراحی و یا آزمایشگاهها به دلیل نظافت و تمیز شدن آسان است و این یک مزیت مهم برای فولاد زنگ نزن بهحساب میآید. همچنین ورق استیل قابل بازیافت بوده و از این لحاظ برای طبیعت و محیطزیست بسیار مهم است.
۱- اولین نوع از فولاد زنگ نزن، فولاد آستنیتی نام دارد که یکی از پرکاربردترین انواع فولاد است. به دلیل وجود مقدار بیشتری از عنصر نیکل در آن، این فولاد بسیار انعطافپذیر و مقاوم است. همچنین این نوع فلز برای استفاده در دماهای بالا مستحکم بوده و توان جوشکاری بالایی دارد. درواقع این نوع از فولاد برای کار جوشکاری مناسب است. این فولاد مغناطیسی نبوده و در مقابل خوردگی مقاوم است. به دلیل ویژگیهای منحصربهفردی که این فولاد زنگ نزن دارد در محیطهای مختلف شیمیایی و همچنین آب دریا و محیطهای اتمسفری قابلاستفاده است.
۲- نوع دیگر فولاد زنگ نزن فریتی است که دارای خاصیت مغناطیسی است. وجود بین ۱۲ تا ۱۷ درصد عنصر کروم در این نوع باعث پایداری و مقاومت نسبی آن شده است. در مقابل دارای کربن و نیکل کمی هستند و ضخامت کمی دارند و به همین دلیل برای جوشکاری مناسب نیستند.
۳- فولاد مارتنزیتی نوع دیگری است که در مقابل ساییدگی بسیار مقاوم و مستحکم است. این ویژگی باعث حفظ لبههای تیز در این فولاد میشود و به همین دلیل در ساخت کارد، لوازم جراحی و… بهکاربرده میشود. این نوع فولاد هم دارای خاصیت مغناطیسی است.
۴ -فولاد ضدزنگ رسوب سخت شده، نوع دیگری از فولاد زنگ نزن است که بسیار مستحکم است. این فولادها در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند و از عناصری مانند ۳ تا ۵ درصد نیکل، ۱۵ تا ۱۷ درصد کروم و همچنین مس تشکیلشدهاند. با استفاده از عملیات حرارتی این فولاد محکمتر میشود و کاربرد آن بیشتر در مواردی مانند قطعات سازهای فضایی و… است که نیاز به فولاد سخت دارند.
عنصر اصلی در فولاد زنگ نزن، کروم است. علت افزودن کروم به فولاد افزایش سختی و مقاومت آن و حفظ این مقاومت در دماهای بالا و بالا بردن استحکام آن در مقابل خوردگی در محیطهای اکسیدشده است.
نیکل عنصر دیگری است که باعث پایداری ساختار فولاد، افزایش فرم دهی، بالا بردن مقاومت در مقابل خوردگی در محیطهای اسیدی و کمک به تشکیل لایه محافظ در فولاد میشود.
میزان استفاده از عنصر کربن در فولاد ضدزنگ متفاوت است. این میزان بین ۰.۰۱ تا ۱ درصد است. در انواع مختلف فولادها، تأثیرات متفاوتی دارد. در بیشتر ورقهای فولادی باعث افزایش مقاومت مکانیکی در دمای بالا میشود. در فولاد مارتنزیتی باعث افزایش سختی آن میشود.
مس نیز گاهی در ساختار فولاد زنگ نزن استفاده میشود. در این صورت باعث افزایش مقاومت در هنگام خوردگی میشود. مولیبدن نیز عنصر دیگری است که به میزان متوسطی در فولاد استفاده میشود و باعث مقاومت لایه محافظ فولاد بهویژه در محیطهای غیر اکسیدکننده میشود. عناصر دیگری که در فولاد زنگ نزن بهکاربرده میشوند عبارت هستند از: منگنز، سیلیسیم، تیتانیم، نئوبیم، گوگرد و سلنیم که باعث راحت کار کردن با فولاد برای ماشینکاری میشود و نیتروژن.
فولاد زنگ نزن یا همان استیل، به دلیل مقاومت بالا یکی از پرکاربردترین آلیاژها است. یکی از کاربردهای مهم این فولاد در ساختمانسازی به دلیل عدم نیاز به مراقبت و نگهداری و همچنین مقاوم بودن در مقابل خوردگی در بیرون و داخل ساختمان از آن استفاده میکنند.
یکی دیگر از موارد استفاده از فولاد در سیستم حملونقل و اجزای اتومبیل است. برخی از انواع فولاد در برابر خوردگی گازهای خورنده و نمک مقاوم هستند به همین دلیل برای ساخت بعضی از اجزای اتومبیل مانند راکتور کاتالیستی و همچنین برای ساخت مخازن حملونقل مناسب است.
از کاربردهای دیگر فولاد ضدزنگ میتوان به این موارد اشاره کرد؛ بهمنظور تولید برق در تجهیزات نیروگاهی مانند ساخت توربینها، در صنعت کشاورزی، صنعت نساجی برای تولید منسوجات رنگی، در صنایع غذایی و همچنین تجهیزات آشپزخانه مانند کارد و چنگال، در تولید مبلمان و همچنین ساخت لباسشویی و خشککنها، استفاده از آن در تجهیزات بیمارستانی مانند اتوکلاوها، تختهای جراحی، در صنایع شیمیایی و پتروشیمی و در صنعت هوا و فضا برای تولید موتور و اسکلت هواپیما و …
فولاد ضدزنگ آستنیتی به دلیل مقاومت بسیار بالا و انعطافپذیری زیاد و مستحکم در برابر خوردگی بیشترین حجم تولید و مصرف را به خود اختصاص داده است. در این میان فولاد آستنیتی نوع ۳۰۴ رایجترین فولاد زنگ نزن به شمار میآید که کاربردهای فراوانی در تولید وسایل مختلف دارد.
برای دریافت قیمت ورق استنلس استیل ۳۰۴ به لینک داده شده مراجعه کنید.
همچنین فولادهای زنگ نزن دوبلکس که مقدار مساوی از فولاد فریتی و آستنیتی را دارا است، به دلیل مقاومت بالا بهطور گستردهای در صنایع شیمیایی مانند پالایشگاهها و… کاربرد دارند.
لوله استنلس استیل _ ورق استیل _ میلگرد استنلس استیل _ نبشی استنلس استیل _ ناودانی استنلس استیل _ پروفیل استیل
نظر خود را ثبت کنید
مقالات مشابه